Open dag en expositie

By | Geen categorie | No Comments

Ben je benieuwd naar de inspirerende lessen of workshops en naar mijn manier van werken? Of vind je het gewoon leuk om eens een kijkje te komen nemen?

JE BENT VAN HARTE WELKOM OP ZONDAG 15 MEI, DAN ZET IK DE DEUREN VAN MIJN ATELIER VOOR JE OPEN!

Onder het genot van een hapje en een drankje kun je al je vragen stellen, kunst kijken of gezellig komen kletsen over kunst en kunst maken!

Wat deed jij graag als kind?

By | Geen categorie | No Comments

Alles viel op zijn plek toen ik onlangs van mijn moeder twee foto’s kreeg waar ik tekenend op sta.

In je kindertijd ben je nog onbevangen en ongehinderd door wat anderen van je verwachten. Je kunt spelen en ontdekken en je tijd besteden aan dingen die je graag doet.

Voor mij waren dat creatieve dingen zoals tekenen, knippen en plakken, bloemen plukken, dingen mooi maken en ik had een enorme rijke fantasie. ‘Schooltje’ spelen vond ik ook heel leuk. Ik verzamelde vriendinnetjes, zette ze op een rij en ging ze op mijn manier ‘lesgeven’. O ja, en ik kan me herinneren dat ik er wel een enorme hekel aan had om vies te worden 🙂

Als tiener kwamen die oorspronkelijke talenten op een laag pitje te staan. Daar werd ik op school niet op bevraagd. Je moest een studie gaan doen waarmee je goed terecht kwam en een beroep kiezen waar je geld mee kon verdienen. Het kwam niet in me op om een kunstopleiding te gaan doen. Je hart volgen was toen nog niet zo vanzelfsprekend. Later in mijn werk was het belangrijk dat ik goed kon plannen en organiseren en adviezen en beleidsstukken kon schrijven. Ik was er goed in, maar het was niet mijn natuurlijke kracht en het kostte me daarom veel energie!

Na een levensbedreigende ziekte, nu ruim 11 jaar geleden, kwam voor mij alles in een ander perspectief te staan. Ik ben het schilderen, het creëren, weer gaan oppakken en langzamerhand werd dat meer en meer en nog meer……

Ik ben op reis gegaan en ik heb schilderles gegeven aan kinderen in Indonesië. Ik heb loopbaancoaching gehad, heel veel lieve en inspirerende mensen gesproken maar ook spreekwoordelijke schoppen onder mijn kont gekregen en ik heb mijn atelier opgezet en kwam er zo achter wat ik echt graag wilde gaan doen. Het kon nog een hele poos bestaan naast mijn werk als adviseur, maar het begon wel te knellen.

In dit proces heb ik geleerd om ook dingen los te laten. Je kunt immers niet schilderen als je niet vies wilt worden en dat wat je maakt hoeft niet perfect te zijn. En hier geldt ‘practise what you preach’, want zoals ik vaak zeg tegen mijn cursisten:

‘Het leven is als een wit doek, je kunt elke dag opnieuw beginnen’ en

‘Zet die eerste stip maar op het doek’ en

‘Geniet van de schoonheid van de imperfectie’.

Nu, ruim 11 jaar later, is het tijd om mijn hart te volgen en mijn focus te gaan leggen op dat waar ik vroeger zo graag mee bezig was. Dat ga ik doen in mijn eigen atelier. Ik ga me volledig richten op de kunst, het kunstenaars- en docentschap. Alles wat ik als kind graag deed komt prachtig samen!

Je hoeft alleen maar naar deze foto’s te kijken om te begrijpen waarom ik deze keuze heb gemaakt!

Mijn manier

By | Geen categorie | No Comments

Zou je graag met meer lef durven schilderen? Weet je niet zo goed hoe je dan moet beginnen?

Kijk dan eens naar deze korte video. Ik hoop dat het jou inspireert en een inkijkje geeft in mijn manier van werken én van lesgeven.

Het filmpje is gemaakt door Alie Engelsman tijdens de expositie van het Kunstcollectief Gelderse Poort waar ik bij aangesloten ben.